Kawa a kofeina w kaps to nie to samo. W kawie jest masa polifenoli, znoszących negatywne efekty kofeiny (np pogorszenie wrażliwości insulinowej, wzrost kortyzolu itp). A tak w ogóle to polecam 25-35g kakao }:-( Ma teobrominę i zapobiega próchnicy... Też fajnie pobudza.
[...] jest też źródłem drożdży i bakterii fermentacyjnych. Można próbować różnych metod zmniejszających ich fermentacyjny potencjał jak: -obróbka termiczna -dodatek cynamonu, kakao, imbiru, czarnego pieprzu, kminku, kurkumy, ostrej papryki i innych bakteriobójczych przypraw (niektóre nie pasują smakowo, ale jeśli oprócz granoli zjemy coś innego, [...]
Witaj, botwina, rabarbar, szpinak, kakao, niektóre orzechy, a w pewnym stopniu również także herbata i kawa zawierają ten sam związek o który pytasz - czyli kwas szczawiowy. Generalnei w produktach które spożywamy (głównie pochodzenia roślinnego) występują substancje antyodżywcze, które albo ezaktywują, albo utrudniają wchłanianie niektórych [...]
wlasnie tak jak radzi ci Sloniu tylko pamietaj ze na pusty zoladek (tzn. najlepiej 1h przed i po zarciu - poza tym pewnie sam wyczujesz czy juz jestes pusty....)....... na okres brania zero uzywek - kawa, jakikolwiek alkohol, czekolada, kakao i inne takie.......
Bierz na pusty żołądek - nic nie jedz przynajmniej 45min. przed i przynajmniej 45min. po Wyklucz z diety wszystkie produkty zawierające kofeinę: kawa, kakao, cola, czekolada.( Badania wykazały, że kofeina może całkowicie zniweczyć działanie kreatyny.) Pij dużo wody!!!!
[...] to badziew, kupa chemii dodana i najgorsze ziarna. Jak już chcesz używać kawę rozpuszczalną to poszukaj jakiejś drogiej ale pewnej. Decomoreno jest odtłuszczone i chyba większość innych też jest. Używaj spokojnie, ale 15 g dziennie to może być za dużo ponieważ kakao w proszku jest bardzo bogate w antyoksydanty a nadmiar ich może szkodzić.
Dla przykładu SP 80- 'kakao' dla smaku czekoladowego, czekoladowo-miętowego, toffi. 'Kawa zbożowa instant' dla smaku kawowego i cappucino. Natomiast są tu barwniki 'E 129' dla truskawy i truskawy z bananem, 'E162' dla czrnej porzeczki, wiśniowego i maliny. 'E110' dla pomarańczy, wieloowocowego i jogo-waniliowy. Potem 'E105c' i 'E104'. Te E to [...]
[...] pamietajmy przy redukcji najlepiej jej w ogole nie slodzic i ograniczyc spozycie cukru rafinowanego do minimum, ja np. calkowicie go wyeliminowalem. Kawa, zielona herbata, kakao bardzo dobre napoje podczas redukcji, kawe dla smaku slodze lyzeczka miodu naturalnego i pije rano do sniadania. Zielona herbata moze rzeczywiscie ulatwiac spalanie [...]